„După ce Dragnea i-a majorat nepermis de mult leafa și i-a dat și o pensie specială nesimțit de mare, Victor Ciorbea nu se mai ocupă de niciuna dintre prerogativele date de Constituție sau de legea de funcționare a instituției. Ciorbea trebuie demis pentru că a demostrat, încă de la învestitură, că este doar Avocatul PSD, nicidecum al poporului. Solicit demiterea domnului Ciorbea și pentru faptul că încă există pericolul ca Guvernul Dăncilă să emită o Ordonanță de Urgență neconstituțională, care să-l scape pe Dragnea de problemele penale, iar o nouă Ordonanță 13 nu va fi atacată niciodată la Curtea Constituțională de către actualul Avocat al Poporului!”, a afirmat deputatul PNL printr-un comunicat de presă remis de MEDIAFAX.
Printre argumentele aduse de Nicolae Giugea privind demiterea Avocatului Poporului, se numără faptul că Victor Ciorbea nu ar fi sesizat CCR cu privire la Ordonanța prin care se transferau contribuțiile în sarcina angajaților, peste un milion de salariați trezindu-se astfel cu salariile reduse.
„Un prim exemplu este cel legat de faptul că Victor Ciorbea, fost lider de sindicat, nici măcar nu s-a deranjat să sesizeze Curtea Constituțională a României cu privire la neconstituționalitatea Ordonanței nr.79/2017, prin care s-au transferat contribuțiile în sarcina angajaților. Din această cauză, peste 1 milion de salariați din sectorul privat s-au trezit cu salariile diminuate cu cca. 20%. Dreptul la muncă și salariul sunt drepturi garantate de Constituție, care nu l-au mișcat cu nimic pe Victor Ciorbea! Tot Ciorbea este complice și la tăierea contribuțiilor la pensiile din Pilonul II, la supra-impozitarea muncii part-time, la diminuarea unor drepturi ale persoanelor cu dizabilități și lista încălcării drepturilor fundamentale este foarte lungă”, a mai precizat acesta.
Președintele PSD,Liviu Dragnea, a declarat miercuri că nu va impune Guvernului nimic în ceea ce privește o posibilă ordonanță de urgență pentru modificarea codurilor penale, dar spune că așteaptă ca fiecare din partid, indiferent de funcție, să facă în așa fel încât PSD să își respecte promisiunile.
„Nu o să impun premierului nimic. Fiecare în funcția pe care o deține are responsabilități și decizii. Ce ține de Parlament și decizia politică, sunt lucruri rezolvate. Decizia politică a fost asumată, cu calendar asumat public, Parlamentul a adoptat legea. Ca și partid, de aici încolo, să vedem cum sunt lucrurile. Contestări, ei vor să întindă perioada de intrare în vigoare, în speranța restaurației, pentru că abuzuri sunt și acum, și acum sunt presiuni și amenințări să facă denunțuri. Ce vor face partenerii din Coaliție, vom discuta cât de curând, mâine, poimânie ne întâlnim, nu plec nicărieri. Aștept ca toți colegii, indiferent de funcții, să facă ce e de făcut pentru ca obiectivele asumate, prezentate în 2016 să fie îndeplinite” a declarat Liviu Dragnea, la Antena 3.
Codul Penal și cel de Procedură Penală au fost adoptate în Parlament, dar au fost atacate la CCR. Curtea Constituțională a României a stabilit, miercuri, dezbaterea pe 25 septembrie a sesizării de neconstituționalitate depusă de șeful statului Klaus Iohannis asupra proiectului care modifică Codul de procedură penală.